Asigurari Auto Ieftine

Asigurari Auto Ieftine

Ministerul de Interne a facut un studiu in ceea ce priveste evolutia numarului de accidente rutiere in Romania, si, din aceste date, a reiesit faptul ca, anual, circa 2500 de persoane isi pierd viata in astfel de imprejurari. Facand o comparatie trista, am putea spune ca, in fiecare an, dispare populatia unei localitati mici. Din acest motiv, la nivel international, s-a simtit nevoia acordarii unei mari atentii asigurarilor auto si in special asigurarii de raspundere civila pentru pagubele materiale si vatamarile corporale produse prin accidente de autovehicule.

Ca urmare, protejarea victimelor accidentelor de circulatie a devenit o problema de ordin social foarte importanta. In cele mai multe tari, s-a reglementat asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele si vatamarile corporale produse prin accidente de autovehicule, considerandu-se ca, prin implicatiile sale deosebite, o astfel de masura nu poate fi lasata la libera apreciere a fiecarui detinator de autovehicul. In tara noastra, societatile de asigurare ofera asigurari auto ieftine prin care putem despagubi material persoanele prejudiciate in caz de accident.

Astfel putem spune ca reglementarea acestei asigurari a fost determinata de:

- cresterea considerabila a numarului de autovehicule;

- intensificarea circulatiei pe arterele rutiere;

- cresterea riscului producerii accidentelor de circulatie care pot ameninta sanatatea si integritatea corporala, viata si bunurile persoanelor fizice si juridice.

Sunt obligate sa incheie asigurari auto si persoanele straine posesoare de autovehicule pe care le folosesc pe teritoriul tarii noastre, daca nu poseda documente internationale de asigurare valabile pe terioriul Romaniei sau valabilitatea acestora a expirat. Persoanele care patrund pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate se considera asigurate daca indeplinesc urmatoarele conditii:

- poseda documente internationale de asigurare;

- numarul de inmatriculare atesta existenta asigurarii potrivit conventiei bilaterale, incheiate intre Biroul asigurarilor de autovehicule din Romania si Biroul asigurarilor de autovehicule din tara de origine.

Cei care nu sunt obligati sa incheie asigurari auto sunt persoanele juridice si fizice pe timpul utilizarii autovehiculului pentru cursele de intreceri, raliuri si antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri.

Drepturile si obligatiile tale ca asigurat

Posesorii de autovehicule trebuie sa stie ca nu este suficient doar sa incheie asigurari auto ieftine, ci trebuie sa cunoasca drepturile si obligatiile ca asigurat. Principalele drepturi ca asigurat constau in posibilitatea de a modifica contractul, dreptul de a incheia asigurari suplimentare si dreptul de rascumparare. In acelasi timp, asiguratul are ca principale obligatii: plata primei de asigurare, obligatia de a informa asiguratorul in privinta modificarii circumstantelor care agraveaza riscul, obligatia de intretinere a obiectului asigurat in bune conditii, conform dispozitiilor legale in vigoare.

Dupa producerea evenimentului, principalul drept al asiguratului este acela de a incasa indemnizatia de asigurare, iar ca obligatii ii revin: combaterea efectiva a calamitatilor, pentru limitarea pagubei si salvarea bunurilor asigurate; pastrarea si paza bunurilor ramase, pentru prevenirea degradarilor ulterioare; avizarea asiguratorului, in termenele prevazute de conditiile de asigurare, cu privire la producerea evenimentului asigurat; participarea la constatarea riscului produs si a pagubei rezultate; furnizarea de acte si date referitoare la evenimentul asigurat; acordarea intregului sprijin pentru constatarea si evaluarea pagubelor.